Guillaume Brooks
Naam: Guillaume Brooks
Leeftijd: 26 jaar
Beroep: Sales
Hoelang in Noord: geboren en getogen
„Al sinds mijn jeugd is mijn thuis in Noord. Toen ik kind was woonde ik aan de Nobelstraat, samen met mijn ouders en drie zussen. Wij speelden altijd buiten: hutten bouwen in het bos en balspellen op het voetbalveldje verderop vulden onze dagen. Wij vonden onze eigen spellen uit, en kregen alle kinderen uit de buurt met ons mee. Het was echt fantastisch.”
„Ook op latere leeftijd had ik daar last van. We gingen met mijn zussen en vrienden de stad in om iets te vieren en hadden onze beste outfits aangetrokken. Toen ik met een aantal mensen binnen was, kwam ik erachter dat de andere helft van de groep niet naar binnen mocht. Ze ‘zouden er niet netjes genoeg uitzien’. Natuurlijk wist ik genoeg, want het was hun donkere huidskleur die niet welkom was. Ik heb iedereen weer mee naar buiten genomen, ben naar de portier gelopen, en heb hem verteld dat iedereen juist zijn beste kleding uit de kast getrokken had. Dat soort onrecht doet mij nog steeds heel veel.“
„Zo hebben we met een groep jongeren via R-Newt een project gehad dat mooi op hol geslagen is. We wilden graag een eigen versie maken van een dansje uit een video, dus in een week hadden we een nieuwe tekst geschreven, een dansje bedacht en een video opgenomen. We noemden onszelf The Bananas. Verwachtingen waren er niet, we vonden het gewoon heel leuk om te doen. Binnen een week zaten we al over de duizend views. Op basisscholen konden alle kinderen het dansje meedoen, en voor we het wisten werden we gebeld of we ingehuurd konden worden. Het was echt een hit.”
„Ik ben pasgeleden teruggekomen van een week in een Shaolin-tempel in Duitsland. Je bent daar volledig bezig met bewustzijn; hoe je naar de wereld om je heen kijkt, maar ook hoe jouw gedachten stromen. Door simpelweg bezig te zijn met wat je op dat moment doet, haal je een diepere betekenis uit het momentum.“
„Zo wordt er bij het eten opgeschept op volgorde van leeftijd. De oudsten mogen eerst, de groep jongste als laatste. Als iedereen te veel opschept, blijft er niks meer voor de jongsten over. Bij elke schep moet je dus afwegen ‘Is dit niet te veel? Of juist te weinig?’. Dieren staan daar ook gelijk aan mensen. Zo vond ik een keer een paard voor de deur van mijn kamer. Die kon ik toen niet zomaar wegsturen, dus ik stond daar een kwartier te wachten tot hij uit zichzelf wegliep.”